zondag 18 december 2022

RSB Hoofdklasse: Erasmus 1 - Fianchetto 1

 Fianchetto 1 wint uit, maar dan thuis…

Op donderdag 8 december werd de uitwedstrijd Erasmus 1 – Fianchetto 1 gespeeld. Omdat Erasmus op die datum geen speelruimte kon verzorgen, werd in goed overleg tussen beide teams besloten de wedstrijd in het clubgebouw van Fianchetto te spelen, een thuiswedstrijd voor ons met wit aan bord 1 dus.

Erasmus bediende zich van een tactische opstelling waarbij hun op papier sterkste spelers (2000+) op bord 4 en 5 plaats namen. Deze werden echter keurig op remise gehouden. Bord 1 t/m 3 van Fianchetto wonnen hun partijen en op bord 7 won Cenk heel knap van een speler die op papier +250 elo heeft! Ten tijde van schrijven van dit verslag heeft hij dat kunstje 10 dagen later in de KNSB-competitie weten te herhalen! Bord 6 en 8 gingen helaas verloren.

In een knotsgekke hoofdklasse competitie dit jaar, waarin slechts één team tot nu toe geen matchpunten heeft gemorst, staan wij na 3 ronden nu 2e met 4 matchpunten. Er zijn nog 4 rondes te spelen, dus er kan nog van alles gebeuren.

Onderstaand nog enkele korte partijverslagen van de spelers zelf.

Bord 1 (Michiel, wit, 1): Ik kwam al snel in het voordeel nadat de tegenstander het verkeerd deed in een voor hem onbekende variant.  Door dame ruil bleef zijn koning in het midden en ik had een ontwikkelingsvoorsprong. Ik speelde echter wat onnauwkeurig, maar won toch een pion en wikkelde af naar een eenvoudig gewonnen dubbel toreneindspel.

Bord 2 (Guido, zwart, 1): Mijn tegenstander kwam ongeveer 20 minuten later binnen lopen, speelde 1.d4 en toen konden we beginnen. Na een interessante afwikkeling in het middenspel kreeg ik een vrijpion op de c-lijn. Daartegenover stond een witte loper op b2 die met een schuin oog (zoals lopers gewend zijn…) gevaarlijk naar mijn koningsstelling keek. Het oprukken van de c-pion en een dreigend c4-c3, wat de loper opgesloten zou hebben, noodde mijn tegenstander tot ruil op f6 van loper tegen paard, waarna het gevaar op mijn koningsstelling geweken was en ik mij volledig kon concentreren op mijn c-pion, gecombineerd met voorzichtige dreigingen van dame, toren en paard op f2. In zijn tijdnood overzag mijn tegenstander een paard vork van dame en toren waarna hij opgaf.

Bord 5 (Erik, wit, 0.5): Ik kwam uit een wat scherpe variant al snel tot dame ruil, maar dit was waarschijnlijk gunstig voor zwart. (Ik had dat beter kunnen mijden, bv met 8 Lf4 of zo.) Daarna kwam ik in een moeizaam middenspel dat overging in een zeer ongunstig eindspel. Mijn tegenstander ging echter te gehaast op pionnenjacht (22…Txa2). Daarna volgde nog wat onnauwkeurigheden maar ik wist mijn met mijn oprukkende h-pion net voldoende spel te hebben om remise binnen te slepen.

Stelling na 28. Tg4!

 


 Bord 7 (Cenk, wit, 1): Opening is London system.  Ik stond krap op de damevleugel. Zijn pion stond op d3. Ik probeerde aan te vallen op de koningsvleugel door f4 en f5 te doen. Ik plaatste een toren op a7. Ik heb twee pion gegeven en nam zijn d3 pion. Tenslotte heb ik een pion naar f7 opgespeeld. In deze verwarde aanval maakte hij een fout of koos hij voor de aanvallende zet in plaats van voor de verdediging. Alle stukken in het midden waren verbonden als een schaakpuzzel. Ik heb met f7 pion gewonnen. Hij kon promotie van deze pion niet voorkomen.

Bord 8 (Bart, zwart, 0): Na zetverwisseling kwam er een Siciliaan met Benoni trekken (of een Benoni met Siciliaanse trekken) op het bord. Volgens Stockfish bleef de partij ruim 40 zetten in evenwicht. Ik verkreeg het loperpaar en opende de stelling, maar na afruilen kon de tegenstander met dame en paard de zwarte koning bedreigen. Na het blindstaren op een niet-aanwezige matdreiging zag ik een simpele vork op koning en dame over het hoofd en kon gelijk opgeven. Na afloop vroeg de tegenstander naar mijn rating, en gaf aan gedacht te hebben dat hij tegen een 2100+ speelde. Toch een compliment als afsluiting.

Uw teamlei(-ij)der

Guido Blankenstein

Geen opmerkingen:

Een reactie posten