vrijdag 11 november 2022

RSB: Fianchetto 1 wint thuis tegen Krimpen 1

 

Wanneer het meezit…

 Op donderdag 10 november mochten wij het thuis tegen het Krimpen aan den IJsel 1 opnemen.

1.       Guido (zwart, 1): Na een uur “spelen” was de schrijver dezes als eerste klaar, zonder dat er ook maar één zet op het bord uitgevoerd was. De (witte) overkant van het bord bleef onbezet, dus een reglementair punt, de eerste meevaller. Als speler is het natuurlijk jammer dat je partij niet doorgaat, maar als teamleider ben ik gelukkig met elk bordpunt, ook een gratis punt! Bovendien kon ik mij vanaf dit moment volledig richten op de overige partijen. Onderstaand volgt een verslag in volgorde zoals de uitslagen binnen kwamen, onder het mom van “Zoals ik het zag” (Dr. S.G. Tartakower, match Euwe – Aljechin, 1935).

 2.       Ben (wit, 0): Zoals gewoonlijk speelde Ben weer erg snel. Zijn jeugdige tegenstander bleef niet achter en creëerde binnen korte tijd een vrijpion op de damevleugel. Met de gecombineerde kracht van 2 torens en een paard, plus een schijnaanval op de witte koningsstelling, werd de vrijpion te sterk en dwong Ben tot opgave.

 3.       Martin (wit, 1): Martin speelde een partij met een bijzondere pionnenstructuur op het bord, pionnen op d4 en e5 en daarmee ruimte en mogelijk gebruik van het gat op d6 in de toekomst (spoiler: lees verder). Zwart heeft pionnen op c6 en e6 een sterk veld op d5. Er wordt veel gemanoeuvreerd waarbij de zwarte koning in het centrum blijft staan. Langzaam weet wit een koningsaanval gecombineerd met een aanval op de open a-lijn op te bouwen. Wanneer dan eindelijk Pd6 schaak! wordt gespeeld, is het 1-0. Inmiddels is het tegen elven en begint de tijd op alle overige borden een belangrijke rol te spelen.

 

4.       Erik (zwart, 1): In de opening ruilt wit snel loper tegen paard wat zwart een dubbelpion op de c-lijn oplevert. Vervolgens speelt wit f4, zwart f5 en komen de e- en f-lijn volledig open. Er wordt een nog paar stukken geruild, wat leidt tot de volgende stellingseigenschappen: ongelijke lopers gecombineerd met een zwarte ontwikkelingsachterstand en zwakke koningsstelling, het ziet er gevaarlijk uit voor Erik. Wit probeert een aanval op te zetten op de verzwakte zwarte velden rond de zwarte koning. Wit offert met Pe8? een paard wat niet had mogen werken, maar had kúnnen werken omdat zwart onnauwkeurig antwoordt met Dd7? in plaats van het betere Pg7. Wit mist vervolgens het “dameoffer” Dxe8! om het stuk terug te winnen. (Zwarte koningsstelling: Kh8, Lg8, pion h7, g6; wanneer zwart de dame pakt volgt Lf6 mat! Een matbeeld wat je maar zelden ziet.) In de partij behoudt zwart zijn extra stuk en even later is het punt binnen, de tweede meevaller.

 5.       John (wit, 0.5): John speelt met wit een klassieke geïsoleerde damepion (IQP) stelling. Zoals “het hoort” transformeert de stelling naar een met hangende pionnen en, weer even later na een ruil op e5, met een sterke witte pion op e5. Deze pion gecombineerd met het witte loperpaar had wellicht goede aanvalskansen op de zwarte koningsstelling kunnen opleveren. Zoals het gaat dreigt zwart met een dame-loper batterij mat in één op de lange diagonaal, wit pareert, en wordt het spel verlegd naar de damevleugel waar wit een aantal zwakke pionnen heeft. Uiteindelijk wint zwart een pion, maar wit houdt goed stand. Beide spelers besluiten tot remise door herhaling van zetten. Geen slecht resultaat voor John dus.

 6.       Michiel (zwart, 0.5): Op het topbord krijgt Michiel met zwart het Siciliaans vleugelgambiet door zijn tegenstander voorgeschoteld. Al gauw heeft zwart 3 pionnen versus 2 buitgemaakt. Wit doet even later nog een pion op de damevleugel in de aanbieding, wat zwart de denktank instuurt. Na lang nadenken ruilt zwart loper tegen paard en neemt de pion met zijn dame. Zwart staat nu twee vrijpionnen voor, maar voorlopig staan ze nog helemaal aan het begin van hun reis op a7 en b7. In het verre middenspel neemt wit de “vergiftigde” a-pion wat zwart kansen geeft op een aanval op de witte koning met dame en toren op de onderste rij. Deze aanval had tot stukverlies of mat moeten leiden, maar door een onnauwkeurige zetvolgorde kan wit de gevaarlijke dame en toren op tijd afruilen en ontstaat er een eindspel waarin de laatste, zwakke pluspion ook verloren gaat. Remise is het logische resultaat.

 7.       Kees (wit, 0.5): In de partij van Kees rukt zwart ver op met zijn damevleugelpionnen. Wit heeft in het centrum een hele diagonaal pionnen op witte velden, wat ruimte geeft maar ook zijn witveldige loper slecht maakt. Bovendien verzwakt het de zwarte velden in het centrum, waar zwart dankbaar gebruik van kan maken. Wit verliest eerst een pion op de damevleugel en wanneer hij vervolgens de f-pion opspeelt ook nog één in het centrum. Als teamleider kijk ik het angstig aan en reken al op de nul. Maar Kees blijft doorvechten tot een eindspel dame tegen 2 torens en weet zowaar nog een remise uit het (hete!) vuur te slepen. Een flinke meevaller dus en een heel gelukkige teamleider, bravo Kees!

 8.       Hans (zwart, 1): Als laatste deze avond is Hans klaar. Zijn tegenstandster stuurt in de opening snel aan op een fianchetto (hoe passend!) van de witveldige loper. Ook in deze partij wordt er al snel een “imbalance” (J. Silman) gecreëerd door loper tegen paard te ruilen. De dames worden geruild en wit krijgt een vrijpion op de d-lijn, zwart op de e-lijn waar zwarts koning nog steeds ongerokeerd in het centrum staat en zijn torens dus nog niet verbonden zijn. Wit geeft haar vrijpion op de d-lijn op om een 3-tegen-1 meerderheid op de damevleugel te creëren. Er ontstaat een pionnenstructuur van 2+2 (wit) tegen 4 (zwart). Weer even later hebben beide partijen twee verbonden vrijpionnen, wit ver opgerukt op de damevleugel ondersteund door de toren, en zwart in het centrum ondersteund door de koning. De stelling is moeilijk, misschien wel remise (alle toreneindspelen toch!?), maar beide spelers zitten krap in de tijd, wit speelt vrijwel puur op increment. Hans weet het eindspel knap te winnen.

 Aan het eind van deze enerverende avond staat er dus een ruime overwinning (5,5 – 2,5) voor Fianchetto op het scorebord. De werkelijke krachtsverhoudingen tussen beide teams lagen een stuk dichter bij elkaar, maar het zat ons deze avond gewoon hier en daar ook mee. Belangrijker is dat we onze eerste 2 matchpunten te pakken hebben (de eerste wedstrijd ging helaas verloren).

Uw teamlei(-ij)der,

Guido Blankenstein

Fianchetto 1

Rating

Krimpen aan den IJssel 1

Rating

Ronde 2

Wissen van, M.E. (Michiel)

2221

Tabak, S.R. (Stefan)

2122

½ - ½

Roobol, M. (Martin)

2247

Glissenaar, M.B. (Marcel)

2007

1 - 0

Uitenbroek, J.C. (Hans)

2083

Arnold, K. (Kiri)

1885

1 - 0

Baarle van, C.J. (John)

2035

Besseling, M.T. (Michiel)

2119

½ - ½

Smeekes, E. (Erik)

1907

Huijzer, J. (Joop)

1961

1 - 0

Toor van, C.F. (Kees)

1906

Casteleijn, D.J. (Diederick)

2029

½ - ½

Blankenstein, G. (Guido)

1921

NO

0

1 - 0

Riksen, B. (Ben)

1800

Arnold, R.N.R. (Rhys)

1968

0 - 1

Gemiddelde Rating:

2015

Gemiddelde Rating:

2013

5½-2½

Met vriendelijke groet, 

1 opmerking: