zondag 6 november 2022

Het tweede KNSB-team van Fianchetto hield in Breda met 6 man stand tegen De Baronie 4.

 

 Na lange tijd slecht gestaan te hebben wist Jan toch in een evenwichtig toreneindspel uit te komen en zo een halfje uit het vuur te slepen

Ervoor stond met name zijn loper buitenspel in het eindspel, maar hij slaagde erin zijn inactieve stukken te ruilen.

 Fred had een klein overwicht, maar de tegenstander was zeker niet kansloos in het middenspel in een bomvolle en complexe stelling.

Na wat ruil kwam er orde in de chaos en Fred kreeg meer de overhand, hield het voordeel vast en pakte het eerste volle punt van de middag.

  Hans had in de opening problemen op de b-lijn en de tegenstander behield het overwicht.

De witveldige loper van Hans was vastgelijmd op a8 en zijn stukkenspel op de damevleugel kwam niet op gang.

Verderop in de partij werd de druk op Hans zijn koningstelling steeds groter en de zwarte stelling viel uiteindelijk uit elkaar.

 Gilles kwam in de opening een pion voor, maar hiermee was de buit nog lang niet binnen.

Hoewel hij erin slaagde wat lichte stukken te ruilen was het nodig het materiële voordeel terug te geven om de druk op de zwarte stelling te verminderen.

Echter was de tegenstander opgezadeld met een zwakke geïsoleerde e-pion had Gilles de enige open lijn in het eindspel bezet, dus de materiële voorsprong was neit voor niets geweest.

Dit verzilveren in het eindspel met aan beide kanten nog een dame, toren en meerdere pionnen vereiste nauwkeurig spel vanwege de witte dame die de mogelijkheid moest worden ontnomen om de zwarte stelling binnen de dringen en een legio schaak af te vuren.

Gilles rukte op met zijn pionnen op de koningsvleugel met ondersteuning van zijn koning en de op de open lijn geposteerde toren.

Hiermee bleef zijn koning beschut en slaagde hij er uiteindelijk in Fianchetto terug in de wedstrijd te brengen met het scoren van een bordpunt na het buitmaken van de zwakke witte e-pion.

 Waar Gilles het eindspel degelijk uitspeelde, sloeg Youri 2 maal de plank mis in de afrondende fase van de partij.

Het middenspel was gelijk opgaand met kansen voor beide spelers en positionele zwaktes aan beide kanten.

In de tijdsnoodfase speelde Youri een voor de hand liggende paardzet met een dubbele dreiging: allereerst een aanval op de ongedekte loper en daarnaast de dreiging van een paardvork op koning en ongedekte toren.

Desondanks was de beoogde variant objectief gezien incorrect.

De tegenstander had beide gevaren kunnen negeren en door het wegspelen van het paard zijn vrijpion kunnen verzilveren, omdat meerdere witte pionnen het de witte toren onmogelijk de zwarte pion af te stoppen.

De zwartspeler miste deze winstvariant, waarna Youri gewonnen kwam te staan vanwege het voordeel van een verre vrijpion.

Op het moment suprême volgde een misrekening en liet Youri een piondoorbraak toe, de berekende variant met promotie aan beide kanten eindigde niet in mat wat wel voorzien was, waarna remise een feit was.

Bela kwam in het middenspel een kwaliteit achter en zijn koningsstelling was redelijk open, maar dit meteen verzilveren zat er niet in.

Desondanks leek het wachten op de knock-out, maar die bleef uit en Bela had enig tegenspel op de koningsvleugel op de half-open lijnen.

De tegenstander vond geen winstweg en voor Bela was het speelplan concreter: de koning in veiligheid brengen door te schuilen achter de eigen stukken rond het centrum en met de zware stukken het geluk beproeven op de half-open e-lijnen om de gerokeerde koning het lastig te maken.

De stelling kantelde en Bela kwam in een winnend eindspel uit, waarna hij de veilige winstweg koos.

Thuis aanschuiven voor de avondmaaltijd rond de gebruikelijke tijd zat er niet meer in met de terugreis nog voor de boeg en de klok op na zessen, dus de extra speeltijd maakte toch weinig uit.

Zo keerde Fianchetto 2 met een verdienstelijke, gezien de 2-0 achterstand door de 2 onbezette borden, 4-4 huiswaarts. 

 Youri Verlinde

De volledige uitslag:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten