dinsdag 21 maart 2023

RSB Hoofdklasse: Messemaker 1 - Fianchetto 1uitslag 4 - 4

 UITSLAG

STAND

 Fianchetto houdt koploper Messemaker 1847 op remise.

 Maandagavond 20 maart 2023 toogden wij naar Gouda voor de wedstrijd tegen de koploper van de RSB hoofdklasse, Messemaker 1847 1.

Gespeeld werd in Denksportcentrum de Hoog, Nieuwe Gouwe OZ 11b. Volgens de ANWB routeplanner zag de reis er erg eenvoudig uit, vlakbij de snelweg en bovendien zou “Tommetje” ons wel leiden, toch?! Inderdaad leidde Tommetje ons fantastisch door een donker Gouda totdat het onafwendbare bericht “U bent gearriveerd” kwam. Gearriveerd ja, maar waar eigenlijk, op een of ander donker bedrijventerrein?! Tussen de naambordjes van verschillende bedrijven geen Denksportcentrum de Hoog te zien. Toch maar even het parkeerterrein oprijden, “Laten we maar de linker weg nemen…”, waarop we door een klein wit autootje met een rotgang worden ingehaald, die de bocht om rijdt en helemaal achterin in een klein hoekje parkeert. “Die zal hier vast niet komen schaken…”, volgens één van de reisgezellen (achteraf gezien denk ik eigenlijk van wel!), dus maar omgekeerd. Wat opvalt is dat opeens heel veel auto’s het bedrijventerrein oprijden en de rechter weg nemen. Het is tien voor acht, dus dat zouden best eens schakers kunnen zijn, toch?! Volgen maar en ja hoor, na een donkere weg en een bocht naar links is er opeens licht en bedrijvigheid. Auto geparkeerd en kijken maar. Boven de deur staat inderdaad Denksportcentrum de Hoog geschreven, we worden opgewacht door een tienjarige “uitsmijter” die stoer maar vriendelijk gedag zegt (*knipoog*). Binnen is het druk met allemaal jeugdschakers die aan het eind van hun partij bezig zijn (fijn dat er nog clubs zijn waar de jeugd zo flink vertegenwoordigd is!). Aan de bar worden we vriendelijk onthaald door een man die mij glimlachend vertelt dat het wel eens is voorgekomen dat een bezoekende club de speellocatie niet kon vinden en zonder te spelen terug naar huis is gekeerd. Op de een of andere manier kan ik mij die situatie precies voorstellen en ik vraag me stilletjes af wat de schaakbond in dat geval zou beslissen over de uitslag. Gelukkig komen onze teamgenoten snel na ons het lokaal binnen, zodat we compleet zijn en, even later, kunnen beginnen.

Goed, dan nu de wedstrijd. Messemaker is koploper en staat 3 matchpunten(!) los van de achtervolgers (dat zijn o.a. wij op plaats twee), het zal dus een zware avond worden. Vooraf had ik stiekem op een stunt gehoopt, bij winst zouden we de spanning in de hoofdklasse competitie een beetje terug kunnen brengen. De wedstrijd begint voortvarend, Erik wint op bord 5 m.b.v. een mooie openingsval een miniatuur. Op bord 7 offert de tegenstander van Ben een pion in de opening waarvoor hij o.a. stukkenspel en een halfopen f-lijn tegenover de ongerocheerde koning van wit voor terug krijgt. Wit is gedwongen tot zetten als f2-f3, Ke1-f2-g1, het ziet er allemaal nogal eng uit en inderdaad duurt het niet lang voordat de stand gelijkgetrokken is. Inmiddels staan we op bord 1 t/m 3 niet zo jofel, Martin en Michiel hebben een flinke tijdachterstand en een moeilijke stelling en Hans staat in een 2T+L eindspel enkele pionnen achter, ik vrees al voor drie nullen. Bord 4 (John) en 8 (Kees) staan voor zover en zo snel ik kan zien wel ongeveer gelijk. Zelf sta ik op bord 6 in de opening wat gedrongen, maar langzaam kan ik mij loswerken. Een grove schatting van de uitslag is 5,5 – 2,5 , geen stunt dus vanavond! Maar naar mate de avond vordert zijn er toch nog wat verassingen te noteren, op bord 1 wint Martin van de sterke Peter Ypma en ik kan in een dameloos middenspel na wat taktische slagafwikkelingen een kwaliteit winnen en deze in het eindspel verzilveren (helaas geeft Stockfish aan dat beide spelers hier en daar wat onnauwkeurigheden begaan, het blijft toch maar gewoon clubniveau). Ondertussen hebben John en Kees knap remise gehouden, waardoor de einduitslag toch enigszins verassend 4 – 4 is! Geen stunt dus, we zijn niet dichterbij Messemaker gekomen maar we hebben wel gestreden voor wat we waard zijn! Hetzelfde geldt natuurlijk voor de tegenstanders, die in de laatste twee ronden hun puntenvoorsprong, en daarmee een mogelijk kampioenschap, mogen verdedigen tegen de aanvallen van Krimpen en Erasmus, veel succes.

 Uw teamlei(-ij)der

Guido Blankenstein


Geen opmerkingen:

Een reactie posten