Historie Algemeen

Geschiedenis SV Groenoord/Fianchetto
We schrijven eind zestiger jaren. Groenoord, een wijk-in-aanbouw in de gemeente Schiedam. Ene A.J. (Nol) de Groot, in die tijd wonende in deze nieuwbouwwijk, werd door de zojuist opgerichte wijkvereniging uitgenodigd om initiatieven te ontwikkelen voor het oprichten van een schaakclub.Foto: Jack van Raay 13-3 1973
In het toenmalige wijkblaadje "Groenoord-Akkoorden" werd een kleine annonce geplaatst waarin belangstellende schakers werden opgeroepen zich bij Nol te melden om hun hobby in clubverband te gaan beoefenen. Er reageerden elf personen.
Een "voorlopige oprichtingsbijeenkomst" vond plaats op 25 april 1968. Hans Schoonderwoerd werd voorzitter/penningmeester en W. Harms 1e secretaris. Aangezien een clubhuis ontbrak werd onderdak gevonden in de bouwkeet van de fa. Lagendijk welke gelegen was op de hoek Obrechtstraat/Johan Wagenaarstraat.
Van de Rotterdamse Schaakbond (RSB) werden borden, stukken en klokken gehuurd. Mevrouw De Groot (inderdaad echtgenote van) zorgde voor de koffie en de "Schaakvereniging Groenoord" kon van start.
Al gauw moest er vanwege de aanwas van nieuwe leden naar een nieuwe speelgelegenheid worden omgezien. Dit werd het Trefcentrum, een zaaltje van de Sint Martinuskerk aan de Willem Andriessenlaan. Ook in deze lokaliteit vertoefden de schakers slechts korte tijd. Op 23 december 1969 verhuisde men naar boerderij Landvreugd aan de Van Sweelincksingel, het vaste thuishonk van de vereniging tot op de dag van heden.
In de loop van de jaren is de s.v. Groenoord uitgegroeid tot een bloeiende vereniging. Anno 2003 telt de club 60 seniorleden en is daarmee binnen de RSB een middelgrote vereniging. Daarnaast is er vanaf begin tachtiger jaren een bescheiden doch enthousiaste jeugdafdeling binnen de vereniging actief.
kampioen 1971-1972
Sinds de oprichting van de vereniging in wordt er jaarlijks door diverse teams deel genomen aan de competitie van de RSB. Tot aan het seizoen 2003-2004 werd 19 maal een kampioenschap in de wacht gesleept. Het eerste team deed dat zes maal, evenals het 2e en het 3e team. Het 4e team werd eenmaal kampioen. Schaakgeschiedenis werd geschreven in het seizoen 1988-1989. Het eerste team promoveerde toen naar de 3e klasse van KNSB. Het team handhaafde zich in de landelijke competitie tot het seizoen 1998-1999 toen degradatie naar de Promotieklasse van de RSB volgde.
Het daarop volgende seizoen werd direct weer naar de KNSB gepromoveerd. Dit maal bleef het verblijf tussen de "elite" slechts tot een seizoen beperkt. Vanaf 2001-2002 wordt weer in de Promotieklasse van de RSB geacteerd.
Zeer succesvol was ook het seizoen 1980-1981 toen namelijk de RSB-beker werd veroverd.
Op 17 april 1993 vierde Groenoord haar 25-jarig bestaan. Een rapidschaaktoernooi, lunch, receptie, koud buffet en feestavond maakten onderdeel uit van het programma.
Twee oud-voorzitters op het 25 jarig jubileum.
Al vele jaren geniet de vereniging landelijke bekendheid door het elk jaar organiseren van het zgn. Oliebollenschaaktoernooi. In 2014 vond de 40e editie van dit spektakel plaats.
Na de fusie met sv-Unilever (in 2011) wordt de clubnaam sv-Fianhetto. En na de fusie met cc-Chess (ex HVO en Shell in 2012) wordt de officiƫle clubnaam cc-Fianchett0.
Het cluborgaan J'Adoube (voorheen "De Mattenklopper"), inmiddels toe aan de 37e jaargang (4e jaargang als J'Adoube), alsmede de website van Fianchetto (voorheen Groenoord), tot slot, hebben een vaste plaats veroverd binnen de vereniging.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten