zaterdag 11 februari 2023

KNSB: Fianchetto 2 - De Zwarte Dame 3 -5

 Zaterdag 11 februari speelde het 2e KNSB-team thuis tegen De Zwarte Dame 2.

De 'thuis vloek' (dit seizoen nog heeft Fianchetto 2 nog geen KNSB-thuiswedstrijd winnend afgesloten) sloeg weer toe met ditmaal een 5-3 nederlaag. 

 

Bij Erik zag de tegenstander er vanaf het zwarte pionnencentrum bij de basis aan te vallen en zo de doorgeschoven frontsoldaten te verzwakken.

Wat volgde was een strategische strijd zonder relevante 'imbalances'.

Na een foute zet van de witspeler in het eindspel kwam Erik op winst dankzij 2 paardvork dreigingen die niet beide afdoende verdedigd konden worden.

 

Youri bood vrij vroeg op de middag remise aan in een ietwat betere stelling.

Bemachtiging van het loperpaar in combinatie met een sterk centraal staande witte dame bood hem een overwicht aan het begin van het middenspel.

Echter ontbrak een concreet winstplan, evenals de mogelijkheid de eigen stelling (verder) te verbeteren.

Youri zag tegenkansen voor de zwartspeler met een tegenactie in het centrum, hoewel hij deze wel had overschat.

 

Bij Bela had een urgent bericht van het thuisfront zeker voorrang en zodoende ging op bord 3 de zeker geen uitzichtloze stelling verloren.

 

Gilles won een zwarte pion in de opening, maar kwam gaandeweg steeds passiever te staan. 

In het eindspel haalde Gilles met een remise het maximaal haalbare uit de stelling: zijn paard was gedegradeerd tot 'pionnendekker' en een penning op de enige open lijn in de stelling legde de witte stelling volledig plat, maar standhouden was mogelijk.

 

Tom miste de pointe van een ontpenning a tempo van de tegenstander, wat loperverlies betekende en - ondanks de verwoede pogingen van Tom in het vervolg - eveneens onvermijdelijk verlies van de partij met een tegenstander die degelijk de overwinning over de streep trok.

 

Fred had voor aanvang van deze KNSB-ronde met 3 uit 3 een perfecte score voor het 2e KNSB-team. Ironisch genoeg werd de reeks overwinningen beëindigd door een rating loze speler - toegegeven, dat zegt niet alles.    

 

Gerrit had aan het begin van het middenspel een mindere positie, maar hoofdbrekens waren op dat moment nog niet te voorzien.

De witspeler behield het overwicht, bouwde gestaag aan een aanval en de stelling kwam gaandeweg het middenspel in handen van de opponent, waarna de jacht op de zwarte koning werd ingezet.

Gerrit speelde vastberaden door en kreeg loon naar werken nadat de zwartspeler naliet de genadeklap uit te delen en de partij kantelde volledig ten gunste van Gerrit.

 

Robbert kwam met een gezonde stelling uit de opening, maar de tegenstander had in het vervolg met zijn gecentraliseerde lopers de druk op de witte damevleugel opgevoerd.

De uitgestelde witte rokade en daarmee ontbrekende verbinding van de torens liet zich wreken; zwart profiteerde en behaalde winnend positioneel voordeel op de damevleugel.

Met het binnendringen van een toren op de 2e rij werd het positionele overwicht geconcretiseerd en in het eindspel was de voor zwart gunstige materiaalverhouding doorslaggevend.

 

De volgende ronde staat zaterdag 11 maart op het programma uit tegen Krimpen a/d IJssel (4).


Rating
Rating
Berg van den, E. (Erik)1619Baars, M.S. (Marco)14551 - 0
Verlinde, Y. (Youri)1609Klinken van, A. (Ad)1575½ - ½
Hlavaj, B. (Bela)1608Jacobusse, W.L. (Wilmer)14410 - 1
Deegeling, G.W. (Gilles)1556Bruijn de, R.T. (Ruben)0½ - ½
Gent van, F. (Fred)1555Hoogerland, K.A. (Karel)00 - 1
Buitelaar, T. (Tom)1480Klinken van, L.C. (Leendert)00 - 1
Toor van, G. (Gerrit)1520Pernat Sušek, K. (Klemen)01 - 0
Heijm, R.F.H. (Robbert)1502Hoff van 't, A. (Alexander)11040 - 1
Gemiddelde Rating:1556Gemiddelde Rating:13943-5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten