zondag 9 oktober 2022

KNSB Klasse 6E: Fianchetto 2 - RSR Ivoren Toren 3 op za. 8 oktober 2022

Al vrij vroeg op de zaterdagmiddag zag het ernaar uit dat het een spannende wedstrijd zou worden voor Fianchetto 2 thuis tegen RSR Ivoren Toren 3.

Ditmaal had Fianchetto profijt van een incompleet team, in tegenstelling tot de vorige (eerste) KNSB-ronde toen Fianchetto zelf met 7-man een 4,5-3,5 verlies leed. 

Dit betekende 1-0 voor Jan Ploeg. Dit kwam goed uit voor de barbediening



In de op en neer gaande wedstrijd met gemiste kansen voor beiden teams op diverse borden kwam het gratis punt als geroepen. 

Youri overzag een eenvoudige dreiging in het middenspel en dat betekende loperverlies, nadat hij in het middenspel de aanval van zijn tegenstander had afgezwakt en het witte voordeel had beperkt.

Dat bracht de teams weer in evenwicht en met de inmiddels verslechterde stand op diverse borden leek een volgende nipte nederlaag in de maak.

Echter hield Bart stand nadat een pionoffer in de opening van zijn kant niet de gewenste uitwerking had.

De tegenstander stond weliswaar even passief, maar verdedigde nauwkeurig en kwam niet echt in de problemen.

Op de voor Bart half-open h-lijn viel niets te halen en de dame van Bart stond weliswaar sterk en onbedreigd buiten de pionketen, maar dat bood niets concreets.

Na stukkenruil verbeterde Bart zijn positie langzaamaan en in het eindspel leverde het een puntendeling op.

 Tom stond een kwaliteit achter in het middenspel, maar had met een pion en een sterke loper compensatie met de dames nog op het bord.

Ondanks de tegengestelde rokades bleef de stelling tam.

Comeback 'kid' Tom verweerde zich ook deze keer weer kranig en was in het het eindspel zelfs dichtbij de winst, ondanks dat hij met een materiële achterstand de eindfase inging.

De tegenstander kon zich met eeuwig schaak verdedigen nadat hij een vrijpion van Tom niet van promotie af kon houden.

 Na de hierop volgende remise van Gilles bleven de teams op papier nog in evenwicht.

Desondanks was het halfje een opsteker, aangezien Gilles in het eindspel hinder ondervond van zijn verzwakte pionstructuur en dat met materiaalverlies moest bekopen.

Bovendien had hij in een eindspel een inactieve toren, terwijl de toren van de zwartspeelster op pionnenjacht kon gaan.

Gelukkig gaf de tegenstandster de mogelijkheid tot torenruil in plaats van meer materiaal buit te maken, waarna Gilles ruim voldoende compensatie had voor de materiële achterstand met een loper tegen een paard in een eindspel met pionnen op beide vleugels.

Het resterende eindspel vereiste nog wat rekenwerk vanwege wederzijdse promotiedreigingen.

 Bela maakte een verkeerde inschatting in de opening en kwam hierdoor erg lang gedrukt te staan.



Rokadeverlies was onvermijdelijk, de zwarte koning stond kwetsbaar op e7 en hinderde bovendien Bela in de ontwikkeling van zijn stukken.

Desondanks was de schade beperkt, omdat de stelling gesloten bleef.

Wit koos ervoor verder te ontwikkelen en de aanval stapsgewijs op te bouwen in plaats van de stelling open te breken met eventuele pionoffers om zo de verzwakte koning het vuur aan de schenen te leggen.

Bela greep de laatste strohalm en ook op bord 5 het perspectief voor Fianchetto steeds rooskleuriger.

Bela slaagde erin de aanval af te slaan, een pion buit te maken en in het eindspel zijn pion voorsprong thematisch om te zetten in winst door zetdwang. 

 Bij kopman Bas was de stelling lang in evenwicht.

De materiële voorsprong voor Bas van 1 pion was weinig waard, vanwege zijn slechte pionstructuur op de koningsvleugel.

Door de tegengestelde rokades lag een koningsaanval voor de hand; Bas slaagde erin diverse stukken op de koningstelling van de tegenstander te richten en het 'paleis' van de koning te verkennen.

Helaas was het bezoek maar van korte duur en door Bas zijn verzwakte pionstructuur op de vleugel waar de tegenstander gerokeerd had was het niet mogelijk de aanval kracht bij te zetten met een pionnenstorm.

De aanval sloeg niet door en Bas drong aan op dame ruil en slaagde ook hierin.

Zijn pionnen waren nu minder kwetsbaar, waardoor Bas werk kon gaan maken van het benutten van zijn actieve koning op de damevleugel. 

Het vereiste echter nauwkeurig spel van de kant van Bas, omdat zijn paard gepend stond en zijn toren gebonden was aan de dekking van het stuk.

Het was dan ook niet onverklaarbaar dat het voordeel van Bas verdween na een onnauwkeurigheid in het eindspel, aangezien het speelplan van de tegenstander voor de hand lag en de jeugdige opponent ook taai verdedigde.

Bas wilde met pionruil op de damevleugel een vrijpion creëren door met zijn pionnen op te rukken, wat resulteerde in een gedekte vrijpion voor de tegenstander en een remise volgde.

   Bij Erik was het verloop van de partij erg onvoorspelbaar.

Erik kwam met beperkt voordeel uit de opening en na een gemiste kans om een pion, die vergiftigd was vanwege een tegenaanval, met een tempo door te spelen, was de stelling in evenwicht.

Erik ging met zijn toren op avontuur en overzag dat een loperoffer de dekking van deze aangevallen toren op zou heffen en tegelijk het stuk in zou sluiten, waarna de toren verloren zou gaan.

De tegenstander miste deze combinatie eveneens en dat bleef zo doorgaan, totdat de mogelijkheid uit de stelling verdwenen was.

Een door Erik complex en creatief gevonden offer werkte averechts, waarna de tegenstander Erik zijn ver opgerukte verbonden vrijpionnen aan banden kon leggen en de stelling voor Erik verloren was.

 Zaterdag 5 november gaat Fianchetto 2 vervolgt Fianchetto 2 de zoektocht naar de eerste overwinning bij de KNSB-competitie uit in Breda.

Hieronder nog een overzicht van de uitslagen.

 Youri Verlinde

Teamcaptain Fianchetto 2 

Fianchetto 2

Rating

RSR Ivoren Toren 3

Rating

Ronde 2

Driel van, B. (Bas)

1793

Blokland, B. (Bent)

1712

½ - ½

Germeys, B. (Bart)

1709

Lee, J.B. (Jungbin)

1592

½ - ½

Verlinde, Y. (Youri)

1647

Lee, J.M. (Jungmin)

1558

0 - 1

Berg van den, E. (Erik)

1615

Salih, S.M. (Shakir)

1486

0 - 1

Hlavaj, B. (Bela)

1615

Wortman, R. (Rawi)

1517

1 - 0

Deegeling, G.W. (Gilles)

1528

Wortman, M. (Manixia)

1529

½ - ½

Buitelaar, T. (Tom)

1474

Doorn van, E.M. (Ed)

1568

½ - ½

Ploeg, J.E. (Jan)

1434

NO

0

1 - 0

Gemiddelde Rating:

1602

Gemiddelde Rating:

1566

4-4




Geen opmerkingen:

Een reactie posten