Historie (deel 2)


HISTORIE  ( deel 2 )

Wij nemen een duik in de geschiedenis. Het is 1999 en schaakvereniging Groenoord heeft net een desastreus wedstrijdseizoen achter de rug. Met hernieuw élan en vol enthousiasme werden liefst 6 teams ingeschreven voor de R.S.B.-competitie 99/00. De teams 5 en 6 bestonden uit 6 spelers.

Bij de opening van het seizoen werd op de Algemene Ledenvergadering al min of meer gespeculeerd op minstens twee kampioenschappen. Het 1e team had immers een ijzersterke bezetting en zou niet misstaan in de huidige 3e klasse KNSB.

1.    John van Baarle            2275            Dit team was veruit favoriet in

2.    Cor de Zwart                2036            de promotieklasse  en alle teams

3.    Hans Uitenbroek          2070            werden dan ook weggezet met 

4.    Kees v.d. Weyden        2031            ruime cijfers, alleen tegen Shah

5.    Arie Verschoor             2009            Mata werd een puntje gemorst.

6.    Erik Smeekes                1914            De eerder genoemde doelstelling

7.    Jos v.d. Dool                 1904            was dus al voor de helft bereikt.

8.    Jaco van Leeuwen        1830            Kees Sio was team-captain !

Topscorer werd John van Baarle met 6,5-7, gevolgd door Cor de Zwart met 6-7, Arie Verschoor ( 5-7 ) , Erik Smeekes ( 4,5-6 ) en Hans Uitenbroek en Jos van den Dool ( beiden met 4,5-7 )

Groenoord 2 kwam uit in de 2e klasse C en had nou ook niet een zwakke bezetting ( gem. ELO-rating 1789 ). Jammer was wel dat 3 spelers van dit team maar 3 keer speelden en nog belabberd ook. Kees van Toor haalde een halfje uit 3, Aad Visser verloor zelfs 3 maal en Aad Juyn kwam tot 1 punt. En toch werd dit team ook kampioen, hoe kan dat?  

Welnu, de rest van het basisteam presteerde wel naar behoren. Kees Sio scoorde zelfs 6,5-7 met een TPR van 2190 ! gevolgd door Jaco van Beest met 5-7. Ben Riksen, Nol de Groot en teamleider Wim van Mullem behaalden allen 4-7 en de noodzakelijke invalbeurten kwamen tot 8-12. Deze belangrijke extra punten kwamen vooral van Alexander Breugem ( 2,5-3 ), Peter Nederhand ( 2-3 ), Ad de Veld ( 1-1 ), Piet Soddderland ( 1-1 ) en Bart van der Sloot ( 1-2 ).

Kampioenskandidaat de IJssel 1 speelde in de laatste ronde gelijk tegen Nieuwerkerk 2 en dat gaf ons team net dat ene matchpunt voorsprong in de eindklassering. Het 2e team ook kampioen en de doelstelling was dus al gehaald, maar......

Er waren natuurlijk nog 4 potentiële kandidaten voor een titel. Het 3e team speelde in de 2e klasse B en startte voortvarend met 5 M.P. uit 4 wedstrijden maar tegen de beide koplopers Sliedrecht 2 en De Zwarte Pion 1 werd nipt tweemaal met 3,5-4,5 verloren en derhalve een plek in de middenmoot.  

Het team van captain Bart v.d. Sloot bestond verder uit Peter Nederhand, Ad de Veld, Alex van Embden, Cees Verhagen, Eric Gunnewegh en de jeugdtalenten Jorie Versmissen en Alexander Breugem. Voorwaar een kwalitatief sterk gezelschap.

En dan het 4e team onder leiding van Piet Sodderland. Na vier wedstrijden 8 matchpunten in klasse 3F, een ongekende weelde. En dan volgt een knullige nederlaag tegen NRSG. W.St. 3. Nog geen man overboord omdat bij het ingaan van de 6e ronde 4 teams gelijk boven aan stonden. De eerste concurrent ( W.S.V. 2 ) versloegen we  maar CHESS 2  en NRSG. W.St. 3, de andere kandidaten, wonnen ook.

Het toeval wilde dat juist deze twee in de laatste ronde elkaar troffen. Wij speelden in die laatste ronde tegen Schiebroek W.Reg.4 en wonnen  moeiteloos via zeges van Gilles Deegeling, Johan Knijff, Frans Wensing en invaller Cas Sodderland, aangevuld met remises van Piet Sodderland, Nico van der Wallen en Hans Schaeben. Alleen Frits Kandelin verloor.

De grootste favoriet voor de titel, CHESS 2, verloor verrassend van NRSG. W.St. 3 en dankzij een betere bordscore werd Groenoord 4 zomaar kampioen en bereikte zodoende een historische prestatie. Nooit eerder was een 4e team gepromoveerd naar de 2e klasse RSB.  Johan Knijff werd topscorer met 5,5-7, gevolgd door Piet Sodderland en Gilles Deegeling met 4,5-7.  Frans Wensing haalde 4-5 en Nico van der Wallen 4-6. Hans Schaeben en Frits Kandelin scoorden 3-6 en André van Mastrigt 2-4. Invallers waren Cas Sodderland en Serge Fedorin 2x 1,5-3.

Zo, dat zijn  dan 3 kampioenschappen met 4 teams. En dan hebben we nog Groenoord 5 en 6.

 Cas Sodderland leidde het gezellige 5e team in klasse 4C naar 6 matchpunten en een 6e plek in de eindrangschikking. Zeer opvallend was de score van Gerrit van Toor. Hij scoorde 100% met 7-7. Cas haalde zelf 3,5 -7 en de rest van het team haalde slechts 50 % of minder.

Het seniorenteam van Groenoord 6 speelde onder supervisie van Martien Buckers in de 4e kl. B en behaalde een eervolle 2e plaats met 8 matchpunten uit 5 wedstrijden en dwong daarmee extra promotie af. Zijn  medespelers waren Henk Meyer, Ries van Soest, Ben Raaphorst, Gerard van Roon en Bart Hofmeester. Koos Valkenburg was topscorer met 3,5 -4

Onnodig te vermelden dat het seizoen 1999-2000 het succesvolste in de geschiedenis van Groenoord is geweest.

Piet Sodderland

Historie deel 1 verscheen in J’adoube 3e jaargang no.2, april 2014; blz 45-47.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten