vrijdag 13 december 2019

Fianchetto/HZP 4 sluit 2019 af met winst tegen SOF /DZP 2

Fianchetto/HZP 4 moest afgelopen donderdag winnen thuis tegen SOF/DZP 2 om zicht te houden op de promotieplekken was winst tegen SOF/DZP 2. nodig

Het team verzaakte niet en zegevierde met 5,5-2,5. 

Tjarda speelde met de witte stukken behoorlijk aanvallend en al vrij vroeg in de partij wist hij zichzelf te belonen en materiaal buit te maken. Hierna wikkelde Tjarda prima af, waardoor hij zonder grote problemen het volle punt binnen kon slepen.  
Bij Jan Weitering bleef de stelling aardig in evenwicht gedurende de opening en het middenspel. Ruil van diverse stukken verstoorde de balans niet en in het pionneneindspel met aan beide zijdes 7 frontsoldaten werd remise overeengekomen. 
In het middenspel kreeg Jan Verbiest de zwarte stukken niet optimaal opgesteld.
Na diverse afwikkelingen was een eindspel op het bord gekomen met gelijke materiaalverhouding (dame, toren en een handvol pionnen). 
Desondanks lagen er mogelijkheden voor beiden spelers: Jan had een beduidend betere pionstructuur maar een minder actieve toren. Al met al leek Jan licht in het voordeel, maar dit omzetten in winst was zeker niet eenvoudig. Dameruil was gunstig maar niet te realiseren, terwijl na torenruil er geen reële winstkansen meer lagen. Het logische gevolg: een puntendeling. 
Gilles kwam in de opening in het voordeel toen hij erin slaagde de zwarte koning op de half open f-lijn te krijgen en zijn dame dreigend op de koningsvleugel verscheen. Het lukte niet om de kwetsbaarheid snel om te zetten in een aanval. Verderop in de partij kreeg de zwartspeler via de voor hem half-open a-lijn tegenspel en het witte stellingsvoordeel slonk. De vele geïnvesteerde minuten wreekten zich en Gilles had niet genoeg bedenktijd om nog een resultaat over te houden aan de partij. 
Harmen zag een combinatie over het hoofd in het middenspel en moest dit bekopen met materiaalverlies, hetgeen de partij leek te beslissen. Maar Harmen zette door, won de verloren punten met rente terug en zag de door hem opgezette aanval beloond worden met een punt. 
Fred had de druk er in de opening al goed op en wist dit voordeel ook gedurende het vervolg vast te houden en om te zetten in een aanval. Gaandeweg bereikte hij de winsthaven. 
De partij van Ton was lange tijd nogal statisch en er waren voor wit noch zwart duidelijke aanknopingspunten. Later op de avond viel er wat meer te beleven op bord 3. In het eindspel werd remise overeengekomen, waar tijdnood een belangrijke factor was geworden.   

Met de behaalde 5,5-2,5 overwinning is het 4e RSB-team de bovenkant van de middenmoot binnengeslopen in RSB-klasse 3A.
Maandag 3 februari staat alweer de 5e ronde op het programma met een bezoek aan Barendrecht/IJsselmonde 3.
Op papier de underdog, maar wel verrassende koploper in de groep.
Hieronder nog de teamuitslag en de onderliggende individuele scores op een rij. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten