zaterdag 14 december 2019

1e RSB team lijdt flinke nederlaag tegen Charlois Eup. 1   Charlois Europoort 1           2022 - Fianchetto/HZPS 1     1902    6½ - 1½
1. John Leer                           2163 - Michiel van Wissen     2264    0  - 1
2. Gijsbert Kamerman            2021 - John van Baarle         2115    1  - 0
3. Lendert van den Ouden     2093 - Aad Juijn                     1946    1  - 0
4. Henk van der Velde           2058 - Gerard Turkenburg     1573    1  - 0
5. Andrzej Pietrow                  1964 - Gert Greeuw               1926    1  - 0
6. Marcel den Bleker              2011 - Cenk Ergen                1664    1  - 0
7. Jesus Canedo jr.                1974 - Jan Zoorob                 1907    1  - 0
8. Eduard Smits                     1891 - Guido Blankenstein    1817    ½  - ½


Charlois/Europoort 1  - Fianchetto HZPS 1  6½-1½, ronde 4

Personalia …
Op vrijdagavond de 13e (jawel) december ging het eerste op bezoek bij het sterke Charlois/Europoort 1 op Zuid. Teamleider Arjan Schouteren zag zich geplaagd met drie afmeldingen,
DaniĆ«l van Loenen, Ben Riksen en Erik Smeekes. Bovendien moest teamleider Arjan zelf ook verstek laten gaan. Er werden drie invallers opgetrommeld, Guido Blankenstein, Cenk Ergen en Gerard Turkenburg. Aad Juijn werd gevraagd als interim teamleider op te treden. Ook de oude dame van Zuid kende enkele probleempjes met de personele bezetting. FM Julian van Overdam (2419) moest aan de bak voor het KNSB bekerteam dat vanavond in een thuiswedstrijd uitkwam tegen Rokado (2½-1½) en FM Michel de Wit (2195) was ziek, Hans Uitenbroek (2077), die Internationaal Meester in het oplossen van schaakproblemen is en in deze tak van sport in 2008 en 2013 Nederlands oploskampioen werd, ontbrak eveneens …

… een beetje behelpen.
Charlois/Europoort heeft haar thuishaven in een oude sportkantine genaamd Aldenkamp. Op de buitendeur van het gebouwtje sprong meteen een opzichtig geplaatst aanplakbiljet in het oog met daarop het verzoek om de zaal niet met voetbalschoenen te betreden en meteen daarbij het verzoek om te plassen en handen te wassen in de kleedkamers. Gelukkig was niemand van ons op het idee gekomen om op voetbalschoenen de schaakstrijd aan te binden dus dat leverde verder geen problemen op. Plassen en handen wassen werd gelukkig toch toegestaan in de aanwezige toiletten. De verwarming was uit bij aankomst en het was er behoorlijk koud, dit euvel bleek echter van korte duur want enkele uren later werden de schakers die ongelukkigerwijs bij de verwarming waren gepositioneerd bijkans geroosterd. Michiel bijvoorbeeld. Eerst de jas uit en daarna de trui uit en hetgeen resteerde was een T-shirtje dat hij het liefst ook nog had uitgedaan. Een ander ongemak was het gebrek aan ruimte, de marge tussen de rugleuning van de eerste rij van vier stoelen was ongeveer 15 cm met de rugleuningen van rij twee. Een drankje bestellen of even naar het toilet gaan gaf sowieso ongemak voor de naaste buren maar ook de achterburen bleven niet gevrijwaard van ongewenst “sorry, mag ik er even langs” gedoe. De sfeer tussen de strijdende partijen was echter prettig en sportief, en dat maakte eerder genoemde ongemakken meer dan goed …

Dan nog even de wedstrijd …
Het uitgangspunt van deze wedstrijd was de schade beperkt houden (tot verbijstering van Michiel) en daar waar kon halfjes sprokkelen en hier en daar misschien het volle punt binnen harken. Wij moesten het doen met een teamgemiddelde van 1902 ELO punten, terwijl onze tegenstrever kon bogen op een gemiddelde van 2022 ELO punten, wie dus de favoriet in dit treffen was moge duidelijk zijn. 

Oeps (1) …
Aan het voor ons zwarte bord 6 speelde Cenk Ergen (1681) tegen Marcel den Bleker (2020). Een verschilletje van 339 ELO puntjes. Cenk zette zijn partij erg ambitieus op en overzag hierbij een kleinigheid. Het ongelukje kostte Cenk meteen een stuk en zo was onze dappere invaller na reeds 50 minuten klaar en dat betekende 1-0 voor de thuisclub.

Oeps (2) …
Aan bord 3 (wit) speelde verslaggever/teamleider Aad Juijn (1959). Tegenstander Lendert den Ouden (2074) kreeg een kort en gemakkelijk avondje. Hoewel er hier geen sprake was van een onoverkomelijk groot rating verschil leek het in de praktijk wel zo. Vanuit de opening ging Aad al te voortvarend van start. Op de 13e zet besloot Aad een pionoffer te brengen dat voor verwikkelingen moest zorgen. In feite bleek dit offer gewoon een piondonatie, onder het motto van “als deze niet werkt dan nog maar een” deze bleek ook al niet te werken en na nog wat geploeter konden de stukken na 18 zetten weer in de doos. Een ronduit ondermaatse vertoning van ondergetekende, 2-0.

Oeps (3) …
Aan het 4e bord (zwart) speelde invaller Gerard Turkenburg (1568) tegen Henk van der Velde (2079). En met deze partij hebben we meteen het grootste onderlinge ratingverschil te pakken. Maar liefst 511 ELO puntjes moest Gerard zien te overbruggen. Het werd een partij waarin Henk het loperpaar had tegen het paardenpaar van Gerard. Lang houdt Gerard stand tot het moment dat Henk met zijn dame op d7 binnen komt vallen. De dame van Gerard staat gedeplaceerd op h6 en moet werkeloos aanzien hoe de zwarte koning in akelige perikelen raakt. Uiteindelijk wordt Gerard geheel en al ingesnoerd en maakt Henk het vakkundig af, 3-0.
Oeps (4) …
Gert Greeuw (1903) speelde met wit aan bord 5. De tegenstander van Gert was Andrzej Pietrow (1998). Heel lang ging de partij gelijk op en na dameruil lijkt de remise binnen handbereik. Helaas verslikt Gert zich en Andrzej slaat ogenblikkelijk toe, 4-0. Wederom een ongelukkige nederlaag voor Gert, en dit is voor de derde maal op rij dat Gert in het zicht van de haven strand. Kom op Gert!  

Oeps (5) …
Aan het 7e en voor ons witte bord speelde Jan Zoorob (1917) tegen Jesus Canedo jr. (1949). Jan rokeerde kort terwijl Jesus lang rokeerde. Het werd een scherpe partij waarbij Jan wat last had van ontwikkelingsproblemen op de damevleugel. Toen Jesus bezit nam van de halfopen g- lijn werd duidelijk dat Jan erg moest oppassen. Na een fatale misrekening moest Jan zijn dame geven om mat te voorkomen. Even leek het erop dat Jan daar twee torens voor zou krijgen, echter door een tussenschaakje ging een toren direct verloren en dat was dan 5-0.

Oeps (6) …
Aan bord 2 speelde met zwart FM John van Baarle (2126) tegen Gijsbert Kamerman (2021) een hoogst ongelukkige partij. Reeds na 13 zetten overzag John ‘iets’ en dat leverde wit meteen een stuk op. Met alle macht probeerde John nog iets van een koningsaanval te organiseren, maar die kwam nooit echt van de grond. John wist de zaak nog flink lang te rekken maar tevergeefs, 6-0.

Yes! (1) …
Invalkracht Guido Blankenstein (1801) speelde met zwart aan bord 8 tegen Eduard Smits (1910) een gedegen pot. Aanvankelijk bezette Guido met zijn zware stukken de halfopen c- lijn en zette druk op de achtergebleven witte pion op c3. Dit kon door Eduard prima gedekt worden. Na nog wat schermutselingen op de damevleugel zagen beide heren van verder spelen af en was het Guido die ons van de hatelijke nul af hielp, 6½-½. Uitstekend gedaan Guido!
 Yes! (2) …
Onder het motto: “het lekkerst voor het laatst” zijn we aangekomen bij FM Michiel van Wissen (2254) die aan het witte bord 1 John Leer (2175) tegenover zich vond. Nadat beide heren kort gerokeerd hadden bleek de voorkeur al snel uit te gaan naar de witte stelling. John kampte met een ontwikkelingsachterstand op de damevleugel (Ta8 en Lc8). De witte stukken werken daarentegen prima samen en na dameruil moest zwart zich reeds ernstig zorgen maken. Michiel veroverde een pion en slaagde erin een gedekte loper en paard ver in de zwarte stelling te posteren. De zwarte stukken werkten totaal niet samen en zwierven wat ongecoƶrdineerd over het bord. Een tweede pion ging verloren en de witte vrije a- pion stoomde ongehinderd naar de overkant, dit was voor John het sein om de ongelijke strijd te staken, 6½-1½. Een strakke partij van ons boegbeeld Michiel!!

Tja, een op voorhand ingecalculeerde nederlaag, maar dat de nederlaag zo groot moest uitvallen was toch ook weer niet nodig. Met nog twee supermachten (Spijkenisse (5e ronde en Dordrecht (7e ronde) voor de boeg zullen we in de 6e ronde toch echt moeten winnen van RSR Ivoren Toren, willen we althans ons verblijf in de hoofdklasse met nog een jaartje verlengen…


Verslag/Ballonografie: Aad Juijn
Fotografie: Cenk Ergen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten