vrijdag 29 november 2019

Fianchetto/HZP-Schiedam Viertal speelde tegen Shah Mata

Ondanks een bliksemstart voor het viertal van Fianchetto-HZP stond aan het eind van de wedstrijd tegen Shah Mata een
2-2 op het wedstrijdformulier.

Tjarda kon in de opening profiteren van een verkeerde volgorde van ontwikkelingszetten van de zwartspeler (ten onrechte eerst Pf6 in plaats van Le7). Er kwam een wit paard op g5 en de aanval op f7, in combinatie met de witte loper op c4, kon niet afdoende worden verdedigd. Na een verkeerde koningszet van de kant van zwart besliste een schijnoffer van Tjarda de partij direct. 

Tamme kwam prima uit de opening. Hij stond actiever en wist de positionele voorsprong zonder grote problemen om te zetten in beslissend materieel voordeel. 

Na een zeer tamme en ongebruikelijke opzet van zijn tegenspeler, een variant van de Mieses opening (1. d3 gevolgd door 2. c4), kwam Jan Ploeg eveneens met voordeel uit de opening. Na ruil van diverse stukken had Jan zijn handen vol aan het verdedigen van een zwakke zwarte c- en f-pion en kantelde de partij. Een witte toren was de zwarte stelling binnengedrongen en materiaalverlies en daarmee ook verlies van de partij was onvermijdbaar. 

Harmen had gekozen voor een wat meer solide openingsopzet en had geen duidelijke zwaktes, maar hij kreeg geen grip op de witte stelling. 
Na wat geschuif voerde Harmens tegenstander de druk op de koningsvleugel op en de zwarte stelling was zeer gedrongen.
Stukkenruil verlichte de druk tijdelijk en Harmen hield lang stand. Uiteindelijk bezweek de zwarte stelling. Gezien het witte overwicht niet onlogisch, ook al was Harmen zijn stelling niet instabiel. 

Met 3 matchpunten uit 2 wedstrijden staat het team op de 3e plaats in de poule (van de 8 teams). 
De eerstvolgende wedstrijd, eind januari, volgt een uitwedstrijd bij koploper Pascal.
YouriGeen opmerkingen:

Een reactie posten