vrijdag 8 november 2019

Fianchetto/HZP-Schiedam 2 wint in Hoogvliet

1. Ab van Assendelft       1403 - Guido Blankenstein      1817 0  - 1
2. Herman van Os           1441 - Bas van Driel           1807 0  - 1
3. Dennis Barendrecht      1562 - Frans Groeneweg         1752 ½  - ½
4. Ralph Simon             1673 - Jaco van Leeuwen        1724 1  - 0
5. Ed de Graaf             1605 - Bart Germeys            1663 0  - 1
6. Ben Spijkers            1590 - Cenk Ergen              1664 ½  - ½
7. René Tobé               1473 - Youri Verlinde          1553 0  - 1
8. Peter den Heijer        1439 - Bela Hlavaj             1660 0  - 1

Donderdag 7 november speelde Fianchetto/HZPS 2 uit tegen Ashtapada 1 in RSB competitie ronde 2. De tegenstanders waren op papier niet het sterkste team in klasse 2C, maar
hadden in ronde 1 verrassend en overtuigend van een sterk team gewonnen. Voorzichtigheid was dus geboden, van onderschatting was beslist geen sprake! Dit bleek terecht, want ondanks dat de einduitslag flink in ons voordeel was, lieten de tegenstanders zien echt wel een stuk sterker te schaken dan hun “papieren sterkte”. Veel partijen gingen in het begin gelijk op en werden pas in een later stadium beslist.
Op bord 1 zette Guido met wit zijn stelling rustig op en de partij was lange tijd in evenwicht. Toen zwart na de langverwachte centrum opstoot van wit een positioneel minder staand zware stukken-eindspel op tactische wijze probeerde te voorkomen, kon wit een pion en daarna een stuk winnen.
Iets vergelijkbaar gebeurde op bord 2, waar de stelling lange tijd in evenwicht leek. Toen Bas echter met zijn zware stukken de tweede rij van de tegenstander kon innemen was het pleit snel beslecht.
Op bord 3 had Frans in een eerder stadium al een solide remise gespeeld.
Bart op bord 5 had in het eindspel groot voordeel verkregen, een kwaliteit en enkele pionnen, wat zonder aarzelen in winst werd omgezet.
Op bord 6 wist Cenk een pionneneindspel met een pion minder op knappe wijze remise te houden.
Youri had op bord 7 een sterk uitziende koningsaanval inclusief tegengestelde rochades en open h-lijn op het bord weten te brengen, wat een mooi punt opleverde.
Al vroeg in de wedstrijd had Bela ons op bord 8 overtuigend op voorsprong gebracht.
Het letterlijke sluitstuk van de wedstrijd was de partij van Jaco. Tegenstander Ralph had met wit vroeg in de partij een stuk geofferd voor een sterke koningsaanval die secuur door Jaco afgeweerd diende te worden. Met een stuk meer blunderde Jaco vervolgens zijn dame weg, waarna de partij in een bijzondere fase kwam. Wit had dame en loper, maar Jaco had toren, loper en paard. Toen er een gevaarlijk aftrekschaak in de stelling kwam voor zwart was het eigenlijk helemaal niet zo duidelijk wie er nu beter stond, of dat het misschien wel gewoon remise door eeuwig schaak zou worden. Bovendien bereikten beide spelers, vooral Jaco, de tijdnoodfase. Helaas vergiste Jaco zich, die ook in de KNSB competitie speelt, in het speeltempo en ging – ruim na de “vereiste” 40 zetten – door zijn vlag. In de RSB competitie betekent dat gewoon einde partij, een bittere pil helaas.
Mvg
Guido Blankenstein 


JACO IN ACTIE

Geen opmerkingen:

Een reactie posten