vrijdag 18 oktober 2019

“Ons Vlaggenschip in de RSB speelt (onfortuinlijk) remise tegen verzwakt Krimpen 1”


1. Guido Blankenstein      1817 - Hans Ranft              1880 0  - 1
2. Michiel van Wissen      2264 - Bert van Brussel        1806 1  - 0
3. Jan Zoorob              1907 - Floris Doolaard         1928 ½  - ½
4. Erik Smeekes            1955 - Joop Huijzer            1998 1  - 0
5. Aad Juijn               1946 - Hans van Nieuwenhuizen  1956 1  - 0
6. Gert Greeuw             1926 - Marcel de Ruiter        1825 0  - 1
7. Arjan Schouteren        1822 - Ronald Sparreboom       1910 0  - 1
8. Ben Riksen              1830 - Michel van Cappellen    1833 ½  - ½

Het eerste heeft gisteravond in de thuiswedstrijd tegen Krimpen a/d IJssel 1 onfortuinlijk remise gespeeld.   4-4
Krimpen , vorig jaar nog verdienstelijk op de derde plaats geëindigd in de hoofdklasse
achter Dordrecht en Spijkenisse, trad aan in een toch wel verzwakte opstelling.  Hun 1ste bordspeler Harold van Dijk (2268)  en 2e bord Diederick Casteleijn (2050) ontbraken.  Daar stond tegenover dat bij Fianchetto/HZP Schiedam John van Baarle (2115) en Daniël van Loenen (2000) vervangen moesten worden.   Op basis van rating was uiteindelijk alles redelijk in balans.

Op bord 1 speelde invaller Guido Blankenstein tegen een andere invaller. Hans Ranft kwam al vrij snel een pion achter tegen Guido en had daar toch niet echt veel compensatie voor. Guido moest oppassen voor een valletje maar overzag dit in eerste instantie.  Maar we kennen het allemaal, op onverklaarbare wijze gebeurd het dan een paar zetten later toch. Zo ook Guido. Plots stond hij een stuk achter en verloor daarmee de partij.

Gelukkig had op bord 2 Michiel het eerste bordpunt al binnen kunnen slepen nadat hij een kwaliteit had gewonnen en ook nog eens pionwinst dreigde te winnen. Het ratingverschil in deze partij bleek echt veel te groot zijn en met gemak was het eerste punt binnen.
Op dit moment dus 1-1.

Door het plotselinge wegvallen van Daniël moest er in de opstelling wat geschoven worden. Jan Zoorob schoof van bord 7 door naar bord 3. Jan vroeg zich nog hardop af ‘waarom ik?’. Nou Jan omdat je resultaten er naar zijn.  Jan had een kwaliteit geofferd tegen een pion en had initiatief met de zwarte stukken. Uiteindelijk bleek het niet voldoende voor de winst maar een verdienstelijke remise was het eindresultaat.

Op bord 8 stond Ben Riksen een paard tegen een pion voor.  Zijn tegenstander had ook beduidend meer tijd verbruikt en toen Ben teamleider Arjan vroeg of hij remise aan mocht nemen was het advies om toch maar door te spelen. Op een enkel bord stonden we toch niet zo lekker.  Enkele zetten later bood Ben zelf remise aan en dit werd gretig aangenomen door zijn tegenstander.  Er had volgens sommige andere kenners toch wel meer in deze stelling gezeten, maar Ben zag er geen doorkomen aan.  ½ - ½ .

Op bord 7 speelde invaller Arjan Schouteren een inspiratieloze partij. Veel te voorzichtig spelend liet hij zich naar de spreekwoordelijke slachtbank leiden.  De druk op de zwarte koning nam alsmaar toe en met een mooie combinatie maakte zijn tegenstander het mooi af.
Tussenstand  2-3

Aan de borden 6 (Gert), 5 (Aad) en 4 (Erik) werd voor elk punt gestreden. Aad staat een kwaliteit tegen een pion voor maar het is nog niet zomaar gewonnen. De partij van Gert gaat alle kanten op. Dan weer een plusje voor Gert, dan weer voor zijn tegenstander. Het lijkt erop dat Erik zijn tegenstander onder druk heeft kunnen zetten.

Om 23.00 uur trekt Aad het eindspel van T tegen L en elk twee pionnen uiteindelijk over de eindstreep. Nadat, naar eigen zeggen, zijn tegenstander ergens een remise heeft laten liggen wordt het uiteindelijk 3-3.
Op de overgebleven twee borden staan zowel Erik als Gert beter.  Zou de eerste overwinning slechts een kwestie van tijd zijn ?

Erik verhoogde de druk op de zwarte koningsstelling en met twee lopers tegen een toren en pion en zware tijdnood voor zijn tegenstander moet deze uiteindelijk capituleren.  Knappe overwinning van Erik tegen invaller Joop Huijzer met een rating van 1998.   4-3 !

Gert staat inmiddels in een eindspel van paard tegen loper een pion voor. De eerste overwinning lijkt slechts een kwestie van tijd. Beiden spelers hebben nog maar enkele minuten op de klok en dan gaat het plotseling fout. Gert trapt in een ogenschijnlijk eenvoudig valletje en verliest zijn paard en daarmee de partij.

Een illusie en een matchpunt armer.  Eindstand 4 – 4

Volgende ronde op maandag 18 november. Uit naar Gouda bij Messemaker 1847.
Hopelijk kunnen we dan wel voor het eerst in de basisopstelling spelen en voor de eerste overwinning gaan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten