zondag 10 februari 2019

KNSB ZZ-Combinatie - Fianchetto 2,5 - 5,5


ZZC - Fianchetto

Zaltbommel. Ik was er bij mijn weten nog nooit geweest. Maar schaken op KNSB niveau brengt een mens naar uithoeken van ons landje. Om precies te zijn was het Nieuwaal.
Na een uurtje rijden kwamen we aan bij Ons Trefpunt. Een soort van dorpshuis met snackbar, café en zaaltje. Een en ander leek op een noodgebouw uit de jaren ‘80 wat neergezet was om snel vervangen te worden zodra de financiering van een stenen pand rond was. Dat zaken op het platteland langzaam gaan lijkt mij evident. 
Wij speelden in de zaal achter. De schaakstukken en borden waren in uitstekende staat en vele jaren jonger dan het pand. Nu ben ik een zeikerd als het op materiaal aankomt. Als je uren naar de houtjes tuurt mogen deze er ook fraai uitzien. Een pion van een afwijkend spel doet mijn tenen krullen en verziekt het spelplezier. 
Aangezien Guido had afgezegd mocht ik aan bord 1 spelen. Daar trof ik Wim van Oostrum. Hij bleek ‘onze’ Kees Sio te kennen. Van een jaar of dertig terug. Wim was dus niet de jongste meer, en aan de grijze koppies te zien schatte ik de gemiddelde leeftijd van onze tegenstanders een jaar of 10 hoger in. Nu zegt dit niet alles, met jaren komt ook ervaring. 
De klokken werden ingedrukt, en we gingen los. Normaal duurt het even voordat het duidelijk wordt wat er op de borden gebeurt, maar nog voor ik mn eerste rondje langs de borden maakte hoorde ik Ben remise aanbieden. Wat overigens terecht geweigerd werd door zijn tegenstander. Uiteindelijk verzandde de pot in een toreneindspel wat remise werd gegeven. René Mersch was als eerste klaar. Met zwart kwam hij in een Frans vleugelgambiet terecht. Reeds na 9 zetten bood zijn tegenstander remise aan. Terecht aangenomen zo bleek later bij een snelle computeranalyse. Jacco kreeg een Boedapester op het bord. Een heerlijke opening waar je met zwart een mooie aanval kunt krijgen. Zo ook Jacco. Maar ergens ging het mis. Toen ik langs liep stond hij een toren in de min. Al vrij snel, in de partij van Erik Smeekes, offerde hij een loper op h2. Even dacht ik dat ‘The Greek Gift’ van toepassing was. Dat was niet zo, evengoed won hij materiaal en de partij. Bart zag z’n ruil van twee torens voor de dame beloond met winst. Een zwart paard op f3 was hier mede verantwoordelijk voor. Kees bleek remise gespeeld te hebben. Hier heb ik niet veel van meegekregen. Bela had een arm zwart paard gepend op f6. Uiteindelijk leverde hem dit een stuk op. Het punt was toen snel binnen.  En zo stonden we met 4.5-2.5 voor en was winst een feit. Alleen ondergetekende was nog bezig. Nu had ik de avond ervoor al met Maassluis voor de RSB geschaakt, dus ik was al warm gelopen. Door een dubbele dreiging won ik een pion. Het verzilveren van dit voordeel kostte aardig wat tijd. Dik viereneenhalf uur om precies te zijn. Net voordat ik mijn pion transformeerde in een fraaie dame gaf mijn tegenstander op. 
Zal ik ooit terug komen in Zaltbommel? 50% kans.....

Met vriendelijke groet,
Martin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten