vrijdag 9 maart 2018

Sliedrecht 3 - Fianchetto 2 uitslag 6 - 2Afgelopen donderdag kon Fianchetto 2 het koploper (tevens vermoedelijke groepswinnaar) Sliedrecht 3 niet echt lastig maken.

Al vrij snel werd duidelijk dat er voor ons niets te halen viel in Sliedrecht.

 

Jan Verbiest kwam in de opening wat gedrukt te staan. Eventjes kreeg hij meer lucht, maar toen de witspeler de druk weer opvoerde kwam Jan in de problemen vanwege een kwetsbare koningstelling.

Jan Ploeg verloor in de opening een stuk tegen een pion. Hij had wel tegenspel maar uiteindelijk bleek de tegenstander, zoals wel vaker vanavond, een maatje te groot.

Bij Hans Dopper was het al gauw duidelijk dat de partij waarschijnlijk geen remise zou worden. Hans zijn tegenstander trok de stoute schoenen aan en had met zijn brede pionnencentrum duidelijk meer spel, maar het was ook kwetsbaar.

Hans kwam aardig onder de druk uit maar in het eindspel stonden zijn stukken ongelukkig terwijl de loper en toren van zijn tegenstander juist goed samenwerkten. Uiteindelijk deed een vrijpion Hans de das om.

Gelukkig werd hier en daar nog een persoonlijk succes geboekt. Zo bleef Martin, normaliter vaste speler van team 4, keurig overeind op het 7e bord. Hier een fragment van zijn partij.


Martins tegenstander heeft zojuist 12… b5 gespeeld. Martin speelt hier 13. Lb2 om de lopers te ruilen en veld c1 vrij te maken voor de witte toren. Een prima idee, want de c-lijn is de enige open lijn en c5 is een prima veld voor een witte toren of paard. Na 13… Lb7 volgde 14. Lxg7 Kxg7 en dan 15. d4! met versteviging van veld c5. 15… Tac8 16. Tc1 Tc7 17. Dd2 Tfc8 18. Tc5 Pb8 en nu niet meteen 19. Tfc1 maar eerst subtiel 19. Pe5 De8 en dan pas 20. Tfc1. Uiteindelijk wist Martin het voordeeltje niet om te zetten in winst, maar de behaalde remise is een prima resultaat.

Jaco kwam goed uit de opening, maar zijn stellingsvoordeel ebde wat weg. Wel had hij een behoorlijke tijdsvoorsprong in een complexe stelling. Uiteindelijk werd remise overeengekomen.

Bart kwam redelijk uit de opening, maar zijn tegenstander had het initiatief en in een complexe en overvolle stelling bleek de aanval die Bart het hoofd moest bieden beslissend.

Slechts een half puntje (van Martin) dus tot nu toe.

De overeenkomsten tussen de partijen van Fred en Youri waren opmerkelijk: beide partijen duurden vrij lang en eindigden in remise, zowel Youri als Fred speelden met wit het Weens en beiden hadden het initiatief. Ondanks zijn overwicht, wist Youri zijn tegenstander niet echt in de problemen te brengen, omdat hij in de opbouwfase van de aanval een kwaliteit weggaf tegen een pion. Fred kon zijn positioneel voordeel wel omzetten in een aardige aanval. Helaas bleek dit niet voldoende bleek voor winst omdat zijn tegenstander (op het oog) nauwkeurig verdedigde. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten