zaterdag 4 februari 2017

Fianchetto 1 – De IJssel 1 3 ½ - 4 ½


Om des keizers baard, zo kon de thuiswedstrijd tegen de IJssel vooraf worden getypeerd.
Immers, degraderen kunnen we niet meer en de kans op promotie was slechts een theoretische .
Maar natuurlijk stond de eer op het spel en
….. ratingpunten.
Nu heb ik zelf een vracht van die punten verloren en zal dus om het hardst roepen dat ze er eigenlijk niet toe doen. Maar als je er een hoop hebt gewonnen ligt dat heel anders zo weet ik ……
Naar de wedstrijd. Erik en Bart waren niet fit genoeg om te spelen. Gelukkig waren Kees Sio en Ben Riksen bereid om in te vallen. Daarnaast deed Arie nog een keer mee om problemen met de RSB reglementencommissie te voorkomen.
Er vielen al snel enkele remises te noteren. Invallers Ben (bord 7) en Kees (bord 6) hielden hun stelling in evenwicht en wisten beiden een halfje te noteren. Zelf kwam ik aan bord 5 slecht uit mijn toch geliefde Franse opening. In een duidelijk mindere stelling kreeg ik remise aangeboden. Dan moet je de goden niet verzoeken en het halfje accepteren.
Ook bij Martijn (bord 4) werd het vrij snel remise.
Dat was anders bij Jos aan bord 3. In het begin vond ik zijn stelling er wel aardig uitzien met een op het oog mooie zwartveldige loper op g7. Enige tijd later was er echter een wit paard vervelend zijn stelling binnengedrongen. Dat ging helaas mis, een nederlaag.
Bij Martin (bord 2) bleef de stand volgens mij steeds aardig in evenwicht. Remise.
Arie had aan bord 1 een complexe opening op het bord. Hij gaf zelf later aan dat hij in de fout was gegaan in de opening; toen ik kwam kijken had hij dat al aardig opgelost. Gebruikmakend van een sterk veld op d4  kon hij twee stukken voor een toren veroveren. Niet genoeg voor de winst, maar wel een prima remise. Bij de analyse na afloop heb ik weer wat van Arie geleerd. Terwijl enige spelers druk mee analyseerden, draaide Arie het bord een kwart slag. ‘Zo staat het bord eigenlijk beter’, zo gaf hij aan. Immers, ‘ aan de zijkant weet men het toch altijd beter’. Touché.
We stonden dus een punt achter en als enige was Bas (bord 8 met wit) nog bezig. Hij speelde een goede partij en hield zijn tegenstander continu in de tang. Tegen het eind van de avond leek Bas de winst te gaan binnenslepen. De zwarte koning werd van rechtsboven naar linksonder het bord over gejaagd. Daar moest toch mat in zitten…. Maar ook de mensen die aan de zijkant mee stonden te kijken, en die het toch altijd beter weten, konden geen mat vinden. Al dacht ik het zelf even gevonden te hebben maar Kees hielp mij uit de droom. Bas vond ook geen mat. Uiteindelijk ging hij zelfs de mist in en produceerde nog een onreglementaire zet. Zijn tegenstander was zo sportief om aan te bieden het dan toch maar remise te houden. Zo geschiedde.
Een kleine nederlaag dus, zonder gevolgen.
Dank aan Ben en Kees voor het invallen en aan Arie voor het voorkomen van RSB reglementengeneuzel.
Maandag 20 februari is de volgende pot tegen Barendrecht.

René Mersch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten