woensdag 16 november 2016

Krimpen a/d IJssel 2 – Fianchetto 1 4 ½ - 3 ½

De derde RSB wedstrijd bracht ons naar Krimpen.
Wij begonnen aan de wedstrijd als koploper in klasse 1A maar wel in de wetenschap dat Bas zijn vooruitgespeelde partij met zwart verloren had. Bas had een stuk geofferd op g3 met de gedachte dat de zwarte dame dit stuk niet goed kon slaan wegens een penning op de g lijn. Doordat wit veld g8 kon blijven controleren klopte het offer helaas niet.

Martin speelde aan bord 1. Hij doet zelf verslag: ‘Aan bord 1 trof ik Diederick Casteleijn. Geen onbekende, wij kennen elkaar uit het defensieschaak wereldje. In een Moderne opening koos ik voor de 150 attack opstelling. Het doel is zo snel mogelijk Lg7 te ruilen en een koningsaanval te starten met h4, h5. Door z'n paard op g8 te houden voorkomt zwart dit. Na veel gemanoeuvreer zie ik kans om actief te worden op de koningsvleugel. Na f5 van zwart wordt dit echter onmogelijk. Alleen als ik en passant deze pion sla. Ik overzag de gevolgen helaas niet. Achteraf vertelt m'n engine dat ik juist hier voordeel had kunnen pakken. (Had dan een dame voor T+L moeten geven.)
Uiteindelijk gaat alles er af op twee lichte stukken na. Die heb ik beide nodig om velden van de zwarte koning weg te nemen en deze buiten m'n stelling te houden. Hierdoor kan ik niets doen dan afwachten. 
Alleen zwart kan doorspelen voor winst. Remise derhalve. Wat helaas ook het verliezende halfje was’.
Erik aan bord 2 had zijn avond niet: ‘Ik kwam vanuit de opening in een ongunstig midden -en eindspel met versplinterde pionnenstructuur en met een loperpaar die niets konden uitrichten, ik dacht genoeg compensatie te hebben op de d-lijn met mijn toren.
Had e.e.a. volledig aan mijzelf te wijten. Met 5...Pf6 en 7...Pd7 was ik te ongeduldig. Eerst bv  rustig 5...a6 en niets aan de hand, dan heeft ie, als hij dan weer e5 doorzet niet meer dat Lb5 als tussenzet om mijn pionnenstructuur te versplinteren’.  Helaas een nul.
Jos aan bord 3 kwam wel tot winst. Zijn tegenstander won een pion maar had deze moeten teruggeven om gelijk spel te krijgen. ‘Doordat hij de pion bleef verdedigen kreeg ik de kans op winnend voordeel. Overigens gaf hij nadat ik totaal gewonnen kwam te staan sportief direct op’.
Martijn speelde aan bord 4 met zwart een creatieve aanvalspartij. Hij stond wat materiaal achter maar kon zijn stukken richten op de witte koning die niet goed uit het centrum wegkwam. Martijn meldde later nog: ‘Toch blij dat ik niet tegen de computer speelde. Die vindt altijd net een beter zetje, maar na a3, Pd4 was het wel direct uit’. Winst voor Martijn.
Ik had zelf aan bord 5 een aardige positionele partij gespeeld vanuit een Italiaanse opening met Spaanse trekjes. In het eindspel zat ik echter vreselijk te prutsen. Een nul was mijn deel.
Kees Sio speelde met wit aan bord 7. Elke keer dat ik bij hem kwam kijken zag zijn stelling er weer wat beter uit. Kees zelf: Mijn partij was een Konings-Indiër. Mijn tegenstander koos voor een langzame opbouw op zijn damevleugel met de startzet Pa6. Zijn druk op de b-lijn  kon ik daardoor doorstaan. Na afruil van een stel torens op b4 kwam veld d4 voor mij vrij en kon ik de partij dicteren. Dit resulteerde in een toreneindspel met 4 tegen 2 pionnen. Dit eindspel won ik eenvoudig’.
Cenk speelde aan bord 8 met zwart: ‘De opening  is Siciliaan grand prix attack. Hij heeft witte loper met mijn Pc6 geruild. Ik heb een slechte witte loper met een zet e6 gemaakt. Ik was van plan d5 te zetten. Na Pa4 durfde ik het niet. Tenminste zou ik dubbel pion c5 weggeven beter i.p.v. verdedigen een slechte positie zijn.  Ik kon ook niet rokade doen met een mat aanval Dh5 en Pg5. Eindelijk mis ik een paard vork, kwaliteit en een pion. Hij heeft eindspel makkelijk gewonnen’.
Zo stond aan het eind van de avond een 4 ½ - 3 ½ nederlaag op het bord. Niet getreurd, we staan er nog prima voor.
Dank aan onze invallers Kees en Cenk en op naar de volgende wedstrijd.

René Mersch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten