vrijdag 4 november 2016

RSB-Beker Fianchetto – Maassluis 2-2, Fianchetto wint na snelschaken (2 ½ - 1 ½)


Ditmaal geen eerste ronde tegen HZP Schiedam; daar begonnen we juist een beetje aan gewend te raken. Maassluis was de tegenstander en met een ratingplus op alle borden waren wij vooraf favoriet
.
Martin speelt ook intern bij Maassluis en kon dus spioneren. Helaas kon hij zelf niet meedoen door enig fysiek ongemak. In Martijn vonden we gelukkig een waardige plaatsvervanger.
Het werd een hele spannende avond.
Clubkampioen Jos stond aan bord 1 met wit in mijn ogen redelijk gelijk, maar toen ik later nog eens kwam kijken had hij plots te doen met een gevaarlijke zwarte vrijpion. Dit ging fout. Een hopeloze stelling volgde. Nu hadden we maandag met de schaaktraining net van Jop geleerd om nooit op te geven, dus dat deed hij pas toen er echt geen greintje hoop meer was.
Erik (2) kwam naar eigen zeggen ergens verloren te staan als zijn tegenstander Pg5 met dreigende offers op e6 had gezien. Dat zag hij niet en zoals het nu ging had Erik een mooi overwicht op de damevleugel verkregen dat hij omzette in winst.
Martijn (3) won met een paardvork een kwaliteit. Daarna kreeg hij nog een stuk erbij van zijn tegenstander die hoopte dat daarmee twee vrijpionnen op de damevleugel een rol zouden gaan spelen. Die pionnetjes werden echter direct opgerold; winst voor Martijn.
Ik was zelf met zwart aan bord 4 in een complexe stelling gekomen waarin mijn tegenstander een  overwicht op de damevleugel had en ikzelf wat kansen op de koningsvleugel en in het centrum. Ik probeerde er in het centrum doorheen te breken maar misrekende me lelijk. Dit kostte een stuk met te weinig compensatie.
2-2 en snelschaken dus. We wisten dat 2-2 daarin voor ons genoeg zou zijn, door het afvallen van het laagste bord.
Jos speelde remise. Erik verloor. Het kwam dus op bord 3 en 4 aan. Martijn won aan bord 3. Ik zelf dreigde mat in 2 en mijn tegenstander zag het niet. Mazzel, vol punt en de winst naar Fianchetto.

We bekeren dus door. 
René Mersch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten