zaterdag 29 oktober 2016

Fianchetto 1 verslaat Zwijndrecht 1 met 6 1/2 - 1 1/2

 

Op donderdag 27 oktober stond onze eerste thuiswedstrijd tegen Zwijndrecht op het programma.
Op papier waren we met een duidelijk ratingoverwicht favoriet.
Wedstrijden worden echter niet op papier gewonnen maar achter het bord.

Martin speelde aan bord 1 een solide partij. In een Scandinavische opening bleef de stelling in evenwicht. Remise.

Erik had op het oog een mooie stelling uit een Morra gambiet verkregen. Er resteerde een eindspel met een pion meer. Aan het eind van de avond hadden beide spelers weinig tijd meer en werd tot remise besloten.
Jos had met zwart het Koningsindisch op het bord. Zoals in die opening gebruikelijk had wit een overwicht op de damevleugel en zwart aanvalskansen op de koningsvleugel. Men besloot niet alles te riskeren en kwam tot remise.

Martijn kwam aan bord 4 in een pionneneindspel met pluspion terecht. Hij schoof dit bekwaam naar winst.
Bart kreeg op 5 met zwart een mooie stelling op het bord waarin al zijn stukken goed stonden en bovendien een irritant pionnetje op c3 de witte stukken klemzette. Dat kon niet goed gaan voor wit dacht ik en het ging ook niet goed. Winst voor Bart.

Bas had een paard tegen loper eindspel op het bord gekregen met een pion meer. Onze meest geroutineerde speler zette dit vakkundig om in een vol punt. 
Ik kreeg zelf aan bord 7 een stuk kado. Kadootjes moet je uitpakken heb ik geleerd dus dat deed ik. Ook hier een punt.

Kees van Toor viel voor de tweede keer in (bedankt Kees). Hij kwam met een duidelijk overwicht uit de opening. Er kwam vervolgens een bijzondere materiaalverhouding op het bord: toren en twee paarden tegen een dame. Dit leverde een bijzonder boeiend gevecht op. Uiteindelijk offerde Kees een paard voor een vrijpion die de partij zou gaan beslissen. Zo ver kwam het niet, zijn tegenstander ging door de vlag. Mooi punt voor Kees aan bord 8.
Aan het eind van de avond stond een duidelijke 6 ½ - 1 ½ overwinning op het (denkbeeldige) scorebord. Professor ELO heeft dus toch weer gelijk gekregen.

Hiermee staat Fianchetto 1 aan kop van de ranglijst in klasse 1A. Maar er volgen nog de nodige sterke tegenstanders. Wordt vervolgd.
René Mersch


Geen opmerkingen:

Een reactie posten