vrijdag 30 september 2016

En ook Fianchetto 1 wint. Weliswaar wat geflatteerd, maar de punten zijn binnen

SOF DZP 1 – Fianchetto 1 2,5 – 5,5
Op woensdag 18 september stond voor het eerste team de eerste wedstrijd van dit seizoen op het programma. Na enige jaren promotieklasse zijn we weer terug in de eerste klasse RSB.
Voor het eerst dit seizoen ook zonder Ron Burgerhout aan het eerste bord. Dat is even wennen na vele jaren waarin
Ron de opstelling van CHESS (en daarvoor SHELL) en Fianchetto aanvoerde.
We mochten meteen naar Oude Tonge voor de ontmoeting met SOF DZP. Dat zijn van die wedstrijden die je liever thuis dan uit hebt.  De spelers van SOF wisten mij na afloop te vertellen dat ze tegen Fianchetto en CHESS vooral uitwedstrijden hebben gespeeld. In mijn beleving is het andersom, maar dat zal mijn selectieve geheugen zijn.
Bas was er niet bij vanwege het heuglijke feit dat zijn kleindochter afstudeerde (proficiat) en Bart had wat fysieke malheur. Gelukkig waren Cenk Ergen en Kees van Toor bereid om in te vallen.
Ik had niet lang nagedacht over de vraag wie ik ter vervanging van Ron aan het eerste bord zou zetten.  Martin lijkt immers van alle deelnemers aan de schaaktrainingen van Jop de meeste concrete (lees ELO) progressie te hebben geboekt.
Aangezien ik zelf een lange partij had heb ik niet alles even goed kunnen volgen, maar ik doe zo goed mogelijk verslag van wat ik heb waargenomen.
Martin had een Morragambiet op het bord gebracht en dan sta je met wit prettig, maar wel een pion achter. In de tijdnoodfase greep hij de winst. Nog meer ELO erbij dus.
Arie is de laatste tijd wat uit vorm.  Onze veelvoudig clubkampioen moest dan ook een nederlaag slikken aan bord 2. Kan gebeuren met zwart tegen een sterke tegenstander.
Jos had als ik het goed zag een klassieke Schotse partij op het bord. Volgens mij stond hij een pionnetje achter maar was er niet veel aan de hand. Opeens bleek hij te hebben gewonnen.  Gezien de gelaatsuitdrukking van zijn tegenstander moet daar ergens een blunder gemaakt zijn.  Een fijn punt aan bord 3 voor onze regerend clubkampioen.
Erik Smeekes gaf zelf aan dat hij met zwart moeilijk uit de opening kwam in een Torre systeem.  Hij hield echter goed stand tegen een sterke tegenstander.  Remise.
Ik had zelf met wit aan bord 5 een voor mijn gevoel goede stelling na een moderne opening waarin mijn tegenstander zich wat zwaktes in de stelling veroorloofde. Ik kon geen goed plan vinden waarna zwart zich kon bevrijden.  Op het moment dat ik mij ervoor opmaakte dat ik aan de bak zou moeten om het eindspel remise te houden, deed mijn tegenstander tot mijn verrassing een paar zwakke zetten waarna ik plots gewonnen stond. Het punt aanvaardde ik dan maar in dank.
Martijn speelde Frans aan bord 6. De stelling werd met c4 dichtgeschoven. Dat leidt meestal tot (voor mij in ieder geval) moeilijk te taxeren stellingen. Martijn weigerde nog een remiseaanbod maar even later werd het punt toch gedeeld.
Bij de partij van Cenk viel mij vooral op dat zijn tegenstander veel tijd gebruikte, terwijl Cenk daar meestal zelf last van heeft. Cenk haalde hoe dan ook een knap vol punt binnen.
Kees aan bord 8 had een eindspel bereikt met een pluspion, maar dat was moeilijk te winnen met nog een paard tegen een loper. Remise.
Al met al boekten wij een ruime 2,5 – 5,5 overwinning. Volgens de mannen van SOF DZP geflatteerd. Daar hebben ze gelijk in, maar de punten zijn wel in de tas.
Aan het eind van de avond hoorde ik alweer iets over het promotiespook….
Helaas heb ik er niet aan gedacht om foto’s te maken. Dat is voor de volgende keer. Alle spelers bedankt en dan vooral onze invallers Cenk en Kees.
René Mersch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten