dinsdag 9 februari 2016

NUTTIGE OVERWINNING FIANCHETTO 4 OP BARENDRECHT/IJSSELMONDE 3


Maandagavond 8 februari was het bar slecht weer. Er raasde weer eens een westerstormpje over het westen van het land. Met de nodige hindernissen bereikten we uiteindelijk het speellokaal van Barendrecht, waar Jan Verbiest al gearriveerd was met eigen vervoer. Hij viel in voor Johan Knijff die ter elfder ure af moest zeggen.
Zoals gezegd startten we dus met wat achterstand op de klok maar
dat werd al rap weer gelijkgetrokken. Als eerste was captain Piet Sodderland klaar. Hij scoorde een tactisch half punt met zwart tegen de topscorer van Barendrecht; Tom Godthelp. Op het einde van de wedstrijd zou blijken hoe belangrijk een half punt kan zijn. Veel belangrijker waren natuurlijk de volle punten die in de loop van de avond werden gescoord.
Aad Deegeling speelde weer een avontuurlijke pot tegen de verreweg sterkste speler; Bongers en verloor. Dat werd subiet goedgemaakt door Jan Verbiest die op het eind het mat in de schoot geworpen kreeg. De stand was weer gelijk maar Peter Damkat moest helaas wederom het punt inleveren. Stand 1,5-2,5 en dat betekende dat er minimaal 3 x gescoord moest worden om te winnen.
Aan bord 5 speelde Wim van Mullem zijn vertrouwde gedegen spel en won al snel een pion waarna het nog wel even duurde voor hij de buit binnen had, goed gespeeld ! (2,5-2,5). De verrassing van de avond was toch wel de verdiende winst van John Akkermans op Stanley Brabers. Hij won een kwaliteit en speelde het verder feilloos uit. Dat bracht ons voor het eerst op voorsprong met twee partijen te gaan. De algemene verwachting was dat minimaal 1 punt te behalen zou zijn voor Fianchetto.
Cas Sodderland speelde met zwart  en wist via slim spel zijn tegenstander zo in verwarring te krijgen dat hij zelfs nadat hij werd matgezet nog door wilde spelen, leuk toch ! Dat betekende al de totale zege die normaal gesproken met een remise van Serge Fedorin bekroond zou worden ware het niet dat hij het eindspel net verkeerd inschatte en een tempozet tekort kwam zodat hij nog verloor. Zo werd het dus 4,5-3,5 voor ons team.
Al met al behaalden we deze, niet echt, verwachte overwinning zodat we de kansen op klassebehoud in ieder geval in eigen handen hebben.  

Piet Sodderland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten